כולנו היינו שמחים לקצץ בנטל המיסים, אבל עם הוראות החוק המוטלות עלינו אסור לשחק לעולם. העלמת מס (נקראת גם השתמטות מס או התחמקות ממס) היא עבירה פלילית חמורה ובעלת פנים רבות, שעלולה להסתיים בענישה כבדה במיוחד. זומנתם לחקירה ברשות המיסים? עברתם ביקורת פתע שלא הסתיימה כשורה? גיליתם על מחדל שחייבים לתקן לפני שיהיה מאוחר? לפניכם כל המידע בנוגע להעלמת מיסים – סוגי עבירות, היד הקשה בשלב האכיפה והפעולות שתוכלו לעשות.
מה זה העלמת מס?
העלמת מס היא פעולה פלילית שנקראת בחוק הרשמי “השתמטות מס”. זו יכולה להיות פעולה בודדת אם כי לרוב זהו רצף של פעולות לאורך תקופה ובהיקפים משתנים, במסגרתו אדם מסוים מוצא לעצמו דרך להתנער מתשלומי המס בהם הוא מחויב לפי חוק, או לצמצם אותם משמעותית בדרך אסורה.
המדינה מתייחסת בחומרה רבה לעבירות אלה ולא בכדי: הרי לא די בכך שמעלים המיסים ניסה להונות ולרמות את שלטונות המס, אלא שבכך הוא גם פגע בקופת המדינה ובכסף ששייך לציבור. בנסיבות אלה נחשבות העלמות מס לעבירות צווארון לבן ומטופלות באופן בלתי מתפשר בשלטונות המס עצמם (מול פקידי השומה, חוקרי מס), ביחידות האכיפה לפשיעה כלכלית (יאל”כ, יאח”ה, יהלום) וכמובן בבתי המשפט.
בשל העלייה בכמות ובהיקפי עבירות המס לאורך העשורים האחרונים, מתנהלת המדינה בחשדנות יתרה כלפי פעולות שעולה מהן ניחוח מפוקפק או שאין להן צידוק הגיוני, מגיעה לביקורת פתע בעסק, מזמנת לחקירה דחופה במשרדי רשות המיסים ואף מנחילה חוקים חדשים להגבלת ההון השחור כמו “חוק המזומן”.
כיצד העלמת מיסים באה לידי ביטוי בפועל?
להלן דוגמה: א’ הוא הבעלים של אתר אחסנה שמספק פתרונות לוגיסטיים לחברות שונות. בכל עסקה שהוא מבצע הוצאותיו תופחות באופן טבעי ולכן מזכות אותו בניכוי יחסי שלהן, מה שמקטין את גובה המס. אלא שא’ כלל לא ביצע עסקאות אמיתיות ולכן דיווח בפועל על הוצאות פיקטיביות במטרה לשלם פחות.
דוגמה נוספת: מ’ היא בונת ציפורניים מבוקשת שנהגה במשך שנים לדווח על הנכסה נמוכה בהרבה מזו שהכניסה בפועל. תעשיית היופי הביתית נוהגת להתבסס על מזומן, מה שיצר עבור מ’ מצע נוח לקבלת מזומן מבלי להוציא קבלה, מה שהקטין בפועל את גובה המיסים בהם היא מחויבת.
לצד הניסיון “לעקוץ את המערכת” יש גם מקרים בהם משבר כלכלי קודם גרם לאותו מעלים מס לבצע פעולות הישרדות בלית ברירה: ס’ שהתמודדה מספר שנים עם חובות למס הכנסה, ניסתה לדווח על הוצאותיה הפרטיות כעסקיות כדי שייחשבו כהוצאה מוכרת כדי להקטין ככל האפשר בתשלומים.
מכיוון שלפעמים המצב הכלכלי הבעייתי ואפילו שגיאות בתום לב עומדים מאחורי ההשתמטות, כל עבירה נבדקת לעומק מצד הרשויות והעונש שנקבע עבורה מתבסס על חומרת העבירה, היקף הסכומים בהם בוצעה, משך הזמן שבו התנהלה והאופי המדויק שבו התנהלה. ישנה חשיבות גם לרמת הפגיעה שנוצרה בפועל כתוצאה מהמרמה, מה שמוגדר בשפה העממית: עניין לציבור.
דיווח על העלמת מס
בין אם ידוע לכם על העסק השכן שלא שילם מקדמות מס הכנסה ובין אם אלו אתם שלא הגישו בזמן דוח שנתי ורוצים לתקן את המחדל, יש מספר דרכים בהן ניתן לדווח:
מסירת מידע אזרחי על העלמת מס
“קו הצדק” של רשות המיסים (“המלשינון”) זמין לכל אדם שמעוניין לפנות בצורה דיסקרטית ולדווח על עבירות במס. ניתן לעשות זאת בשיחת טלפון או שליחת מייל ולציין את שם האדם עליו מדווחים, כתובתו, סוג עיסוקו וכמובן מהות העבירה עצמה. רשות המיסים תקבל את האינפורמציה ותבדוק אותה. במקרה של חשד מהותי, היא תפתח בחקירה סמויה וככל שיהיו ברשותה יותר פרטים, החקירה תהפוך גם לגלויה מול מבצע העבירה.
דיווח עצמי – גילוי מרצון
מדווח שמתוודה על העלמת מס שביצע, נכנס להליך ייחודי הקרוי גילוי מרצון. מטבע הדברים, אף אדם לא ימהר לדווח על עבירה שביצע ולכן אחת לתקופה יוצאת רשות המיסים במבצע: הציבור מקבל הזדמנות לדווח בדיסקרטיות על העלמות קודמות שבוצעו על ידו ולקבל בתמורה חסינות פלילית, בכפוף לתיקון המחדל כמובן (כלומר כיסוי תשלומי המס החייבים). יחד עם זאת חשוב לציין שכל עוד העבירה חמורה, קשה ובהיקפים כבדים, תתרחש למרות הכל חשיפה לענישה פלילית.
העונשים למעלימי מס בישראל
החוק מבדיל בין שני סוגים של עבירות מס:
עבירות טכניות
עבירות מיסוי קלות כמו אי ביצוע תיאום מס, איחור בדיווח למע”מ או אי הגשת הצהרת הון במועד, בדרך כלל נובעות מהתנהלות עצמית לקויה של הנישום ולא מתוך כוונת זדון להתחמק מתשלומי מיסים. ולכן העונש בעבירות אלה מסתיים בדרך כלל בקנס מנהלי שיקבעו שלטונות המס. במקרים מאוד מסוימים ניתן להטיל עונש מאסר בפועל של עד שנה אחת.
עבירות מהותיות
אלה הן עבירות קשות וחמורות בהן היו מעורבים כספי מיסים בהיקפים גדולים ומאחוריהן הייתה כוונת זדון. מכיוון שהחוק בישראל דוגל בהוכחת כוונה פלילית כתנאי להרשעה, עבירות מהותיות ינוהלו בתהליך פלילי מלא הכולל חקירה באזהרה, מעצר, הגשת כתב אישום והעמדה לדין. העונש לעבירות בנסיבות רגילות הוא עד 5 שנות מאסר ובנסיבות מחמירות עשוי להגיע גם עד 7 שנות מאסר.
בשורה התחתונה
העלמת מיסים היא תופעה נפוצה ורחבת היקף בחברה הישראלית, אך היא לא נעלמת מעיני הרשויות לאורך זמן. אם זומנתם לחקירה במשרדי הרשות, הואשמתם בהעלמת מס או שנפתחה נגדכם חקירה, מומלץ לפנות לעורך דין המתמחה בעבירות מס וצווארון לבן בהקדם.