תשלום מכס: המדריך שיעשה לכם סדר

האינטרנט הפך זה מכבר לזירת הקניות המרכזית בישראל ומחבר כל אחד מאיתנו למאות חנויות מקוונות בהן המוצרים זולים, המגוון רחב וגם המשלוחים יעילים למדי. אלא שבמקרים רבים ההזמנה מחויבת גם בתשלום מכס שמתווסף לעלות הרכישה. אז מתי תצטרכו לשלם אותו ומתי לא? האם אפשר לערער על גובה המכס או לקבל תמורתו החזר מס? כל מה שרציתם לדעת נמצא כאן:

נתחיל מההתחלה: למה צריך לשלם מכס?

רשות המיסים הישראלית פועלת על פי חוקי היבוא והמיסוי, לפיהם מותר לכל אדם לייבא לארץ סחורות טובין לשימושו האישי – בין אם דרך דואר ישראל ובין אם דרך חברת משלוחים אחרת. בצד היתר הייבוא כזכות אזרחית, מתקיימת גם חובה המגולמת כמס לתשלום על חבילות ומוצרים שנכנסו למדינה. זהו למעשה המכס, שחלקכם פטורים ממנו ואילו אחרים יצטרכו לשלם אותו כדי לשחרר את החבילה שממתינה להם.

מאיזה סכום משלמים מכס?

הכירו את מספר הקסם 75$ – זהו הסכום שאם המוצר שלכם יקר ממנו תצטרכו לשלם את המכס ואם עלה פחות, אתם פטורים ממנו לחלוטין. סכום זה מתייחס לערכו של המוצר שהזמנתם בלבד, ללא עלויות המשלוח או הביטוח כל עוד הם מופרדים. וכך למשל, אם הזמנתם תיק חדש ללפטופ ב-70$ ודמי המשלוח עליו הם 10$, אתם עדיין נהנים מפטור מס מלא על הקנייה וייבוא החבילה.

כמובן שכמו בכל מס אחר, גם למכס יש מספר החרגות והוא עדיין ייגבה כסדרו תמורת מוצרי אלכוהול וטבק גם כאשר סכום הקנייה שלהם נמוך מ-75 הדולרים.

מה קורה מעל 75$?

בחבילות שהוזמנו בסכומים שבין 75-500 דולר, מתחילה גביית מע”מ בשיעור 17%. שימו לב שזו עדיין לא תשלום עמילות מכס, אבל כאן העלויות מתחילות בפועל. גם הפעם מוצרי אלכוהול וטבק יחויבו בתעריף המכס וגם הפעם הסכומים אינם מותנים בעלויות ההובלה או השילוח כל עוד הם אינם מגולמים בתוך מחיר ההזמנה. כך למשל, אם רכשתם טלפון סלולרי ב-400$ שהמשלוח שלו עולה 30$, תחויבו במע”מ שכולל בתוכו גם את עלות השילוח, כלומר 17% מתוך סכום כולל של 430$.

מה קורה מעל 500$?

בחבילות בסכומים שבין 500-1,000 דולר החיוב הוא בתשלום מכס + מע”מ, לעתים גם בצירוף מס קנייה נוסף. התעריפים בפועל נקבעים לפי סיווג הסחורות שקבעה רשות המיסים ושאותם גובה המכס. קביעות אלה מתייחסות בין היתר להיתרים, אישורים ותקנים שיש להציג ברכישת דברים מסוימים כמו למשל צמחים הנדרשים להיתר מיוחד ממשרד הבריאות.

מה קורה מעל 1,000$?

חבילות בסכומים גבוהים מאלף הדולרים כבר נחשבות לייבוא מסחרי ולכן מחויבות בתעריפים שנקבעו לכך בצירוף מע”מ ומיסי קנייה.

ועוד נקודה חשובה:

אם הזמנתם יותר מחבילה אחת מאותו הספק בטווח של 72 שעות ומטה, כלל החבילות שרכשתם ייחשבו כמשלוח אחד שתצטרכו לשלם לפי ערכו הכולל.

כמה מכס משלמים?

תעריפי התשלום המדויקים נקבעים לפי צו ייבוא אישי. במילים אחרות, המכס יחושב לכם על פי סכום המשלוח, כמות המוצרים וסוגם ובתנאים שנקבעו עבורם מראש. באשר לכמות המוצרים, כדאי לדעת שכמות המקסימום היא 5 יחידות או 1,000 דולר. מעבר לכך, ההזמנה תיחשב כייבוא מסחרי.

כדי להמחיש את הנקודה נחזור לדוגמת הסמארטפון שעלה 400$: נניח שאתם מעוניינים לרכוש 3 סמאטרפונים למשפחה ולכן המשלוח שלכם יחושב כייבוא אישי יחיד. אבל מה אם שלושה קרובי משפחה נוספים ביקשו שתזמינו גם להם וביצעתם את ההזמנה בתוך 72 שעות? במקרה כזה כבר לא מדובר בייבוא אישי אלא מסחרי המחויב בתשלום מכס בהתאם.

לשם קבלת סדרי גודל לעלויות הצפויות נציין כי חלקי חילוף לרכב למשל, ממוסים בשיעור של 48%. אבל אם רכשתם לדוגמה חיישן רוורס או כיסא בטיחות לתינוק, מדובר במוצרים עם פטור מכס ולכן תתבקשו לשלם עליהם מע”מ בלבד.

סוגייה נוספת היא תשלום בעבור תוספות מסוימות. אם הזמנתם דרך EMS של דואר ישראל למשל, תחויבו גם באגרות ובעלת שחרור שכדאי לקחת בחשבון. חברות לשילוח מהיר בחבילות של מעל 2 ק”ג כמו למשל DHL או FEDEX שפועלות מול חברות וספקים רבים מחו”ל מוסיפות גם הן לתשלום ולכן כדי להימנע ממנו, בדקו שההזמנה שלכם באתר לא מסומנת כ”שילוח מהיר” אלא כדואר רגיל ונטול עלויות נוספות.

איך לא לשלם מכס?

“שלום רב, החבילה שלך נמצאת במכס וממתינה לשחרורך”. נשמע מוכר? בואו נימנע מזה בעזרת הדרכים הבאות:

  1. הזמינו מוצרים בסכום של עד 75$ בלבד (לא כולל דמי המשלוח) שאינם מוצרי אלכוהול או טבק.
  2. הזמינו פריטים ששווים מעל 75$ אבל באופן מפוצל: הזמנה אחת עד לסכום הפטור ביום מסוים והזמנת יתר הפריטים כעבור 4-5 ימים. אפשרות נוספת היא לבצע את ההזמנה הנוספת מבלי להתעכב על שמו של אדם אחר (בן משפחה, חבר וכד’).
  3. הזמינו מאתר שמציע מגן מכס. אתרים אלה וביניהם SHEIN, אסוס, אמזון או lightinthebox מאפשרים להוסיף “מגן מכס” לרכישה שלכם ולקבל בכך החזר כספי על מיסי ייבוא הקניות מהאתר. חלק מהאתרים מספקים קופון הנחה בהוספת מוצרים לסל בסכום שמעל 75$.

זכרו שאפשרויות אלה מתאימות לרכישות לשימוש עצמי ואינן רלוונטיות בהזמנה לשימוש מסחרי. כמו כן, “עקיפת המכס” עדיין לא בהכרח פוטרת אתכם מהצורך לשחרר את החבילה כנגד תשלום לחברת הבלדרות שמבצעת את המשלוח.

האם אפשר להגיש ערעור?

אם ביצעתם ייבוא אישי וחויבתם במכס גבוה יתר על המידה או שלא לצורך, באפשרותכם לערער על גובה המס כדי להקטין או לבטל אותו. ניתן לערער עוד לפני ביצוע התשלום כך שאם קיבלתם חישוב לא נכון, תוכלו לערער עליו ולבצע חישוב מחדש. אפשרות זו רלוונטית גם למי שביצעו רכישה שברצונם לבטל, כך שאין צורך בהטלת תשלומי המכס עליהם בכל מקרה.

שימו לב: אם ייבאתם מוצר דרך חברת שילוח מסוימת, תוכלו להגיש ערעור רק לאחר ביצוע התשלום ע”י פנייה ליחידת תביעות, פיקדונות וגירעונות בבית המכס בנתב”ג.

איך מערערים?

עליכם למלא את טופס הערעור באתר רשות המיסים ולצרף את המסמכים שמראים את השגיאה בחישוב או את ההטבות שמכוחן יש להפחית מגובה המס. כמובן שיש לצרף קבלה על הרכישה עצמה. התשובה תישלח אליכם בתוך 30 ימים.

החזר מס על תשלום מכס: האם זה אפשרי?

אם הזמנתם מוצר, שילמתם את כל המיסים הנדרשים לגביו וכעת אתם מעוניינים להחליף או להחזיר אותו – אתם בהחלט זכאים להחזר מס.

גם הפעם עליכם להגיש בקשה מקוונת באתר רשות המיסים (אלא אם בוצעה דרך חברת שילוח בינלאומית ולכן הפנייה תהיה לבית המכס בנתב”ג) ולהוכיח כי המוצר תואם את זה שהוזמן בפועל, שהחבילה סגורה או שבמוצר יש בו אי התאמה/ פגם שהתגלו סמוך לקבלת המשלוח ושהוא כבר הוחזר בתוך 6 חודשים מקבלתו.

כמו כן יש לצרף את פרטי מגיש הבקשה, את כל פרטי המוצר והסבר מפורט בנוגע להחזרתו. עליכם לצרף גם קבלה על תשלום המיסים שבוצעו בפועל ואת מספר הצהרת הייבוא, תכתובות מול הספק אם היו כאלה ותיעוד של זיכוי או אישור החזרה שניתנו לכם מצידו.

אם מחיר המוצר המקורי היה גבוה מ-200$, עליכם לצרף לבקשה גם רשימון ייצוא מיחידת מכס דואר חבילות ואת טופס 87 לבדיקה פיזית בטרם ייצוא למוכר בחזרה.

אז מה לסיכום?

בצד האפשרות להזמין מגוון עצום של מוצרים מחו”ל, קיימת גם חובת תשלום המכס ששמורה לחלק מהרכישות. במיטוב הקנייה על ידי חישוב מדויק של גובה המס והיכרות עם המגבלות על ייבוא אישי תוכלו להמשיך לצרוך בנחת ולהימנע מתשלומים בלתי צפויים.

שאלות ותשובות

האם מגיע לכם החזרי מס?

מלאו שאלון קצר שיסייע לכם לגלות אם מגיעים לכם החזרים כספיים.

מאמרים נבחרים

מס מונית לאחר 3 שנים

מס על מונית לאחר 3 שנים – מה חשוב לדעת?

מאמר מקיף על מיסוי מוניות לאחר 3 שנים. כולל הסבר על חוק המע”מ, השלכות כלכליות, דרכי התמודדות ועצות חשובות. מדריך חובה לכל בעל מונית שרוצה לחסוך במס ולהימנע מקנסות.

למידע נוסף

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

נגישות