תכנון מס: להקטין את חבות המס ולמקסם רווחים

תכנון מס הוא מהלך כלכלי חכם ולגיטימי לכל גורם פרטי שעתיד לצאת לפעולה עם השלכות במס ולכל עסק שזקוק לגורם צמוד המסייע בבחירת מהלכים שישפיעו לטובה על גובה המיסים.

לאור המורכבות הישראלית והבינלאומית בתחומי המס שמקשה על מיצוי מלא של הזכויות ובשל הענישה החמורה על עבירות מס גם כאשר מקורן בטעויות תמימות, חשוב להבין כיצד תכנון המס מתבצע בצורתו התקינה והחוקית ובאילו מצבים הוא יביא לכך שתשלמו הרבה פחות.

המטרה: להקטין כמה שניתן את תשלומי המס ולמקסם רווחים

תכנון מס הוא מהלך לגיטימי ואף חיוני ביותר, המסייע לכל אדם לראות בבירור את היקף המיסים שעליו לשלם ולנקוט בפעולות מתאימות כדי להפחית מגובה התשלום. תכנון מס איכותי לאורך השנה ובראייה קדימה גם לשנים ופעולות עתידיות, מוביל לתשלום המיסים האופטימלי ביותר וצפוי להקטין בעשרות אחוזים את תשלום המיסים.

ועם זאת, גם בתכנון מס מוכרחים לשמור על חוקי המשחק: כל תכנון מס שנחשב לאגרסיבי, כלומר שנמצא בגבולות הקיצון של תכנון המס הלגיטימי, מחויב בגילוי מקדים כדי שלא להיחשב לעבירה פלילית.

כדי להמחיש את הנקודה נשתמש בדוגמה יחסית מוכרת, של רכישת חברה בהפסדים על מנת לייעל את רווחיה ולקזז אותם בהמשך מההפסדים. לפי פסיקת בתי המשפט, מדובר בעסקה מלאכותית שכן היא בוצעה רק משיקולי מס, אך אין לכך איסור בחוק ולכן היא מותרת – כל עוד ניתנה לגביה הודאה מוקדמת לרשות המיסים. כאשר הודעה זו לא נמסרת, הרכישה כבר בוצעה וכעת בא הקונה בדרישה לקיזוז הפסדים, הרי שניתן לראות בו כמי שביצע עבירה פלילית.

מתי צריך לבצע תכנון מס?

  • לפני השקת שירות או מוצר חדשים, שצפי ההכנסות מהם עומד לעלות.
  • לפני עסקאות שווי בסכומים גבוהים, כמו למשל רכישה או מכירת מקרקעין, מיזוג חברות או מכירת העסק.
  • לפני ביצוע פעולות ועסקאות המערבות בני משפחה נוספים (למשל מתן דירה במתנה או הקמת עסק משפחתי).
  • לפני פרישת עובדים מהעסק לגמלאות.
  • לפני פתיחה של חברה בחו”ל או החלטה על פעילות עסקית בחו”ל.
  • באופן שוטף מול עסקים וחברות באזורי פעילות עם מיסוי מופחת.
  • לפני הגשת הדו”ח השנתי, במטרה להסתכל קדימה על חבות המיסים השנתית, להימנע מתכנון בדיעבד שלא תמיד אפשרי (וגם עשוי לעורר חשד ברשות המיסים) ולהודיע מראש על פעולות לתכנון מס אגרסיבי.

אז איך עושים את זה בפועל?

קיימות שתי שיטות מרכזיות לתכנון מס, בדגש על הדיווח המוקדם לביצועו:

  1. דיווח על בסיס מצטבר – מדובר על דיווח בדיעבד של ההכנסות וההוצאות מתקופת הפעילות, במטרה להחשיב אותן כהוצאה מוכרת ולקבל החזרי מע”מ כחוק. פרקטיקה זו תתאים מאוד למגזר העסקי, מוכרנים, יצרנים, ספקים וכיוצ”ב.
  2. דיווח על בסיס מזומן – זהו תיעוד חילופי הכספים בזמן אמת, שמתאים מאוד לעסקאות כמו רכישת נדל”ן, עבודות שיפוצים ותיקונים, תשלום שכר טרחה לרואה חשבון ולבעלי מקצועות חופשיים שרוצים לגלם הוצאות מסוימות כמוכרות.

כיצד מתכננים את המס סביב הפעולה הכלכלית הרצויה? לפניכם מספר שיטות אפשריות:

תכנון מס במצב של הכנסות נמוכות או הפסדים

במקרים אלה, רצוי להקדים את ההכנסות ולדחות את ההוצאות כדי לנצל את הטבות המס עבור ההכנסה הכוללת, שאותה אי אפשר להעביר לשנה הבאה. אם העסק נקלע לשנה אחת או יותר של הכנסות נמוכות, אפשר לבחון בעזרת גורם מקצועי את דרכי קיזוז ההפסדים מהתקופה הכוללת.

ניהול מלאי

עסקים ובהם סחורות מרובות נוהגים להעריך את המלאי לקראת סוף השנה ולהיפטר ממוצרים שקשה להפיק מהם הכנסות עד לסיום שנת המס הנוכחית וכך לצמצם את חבות המס. חברות האופנה למשל, פוצחות במבצעי סוף שנה על פריטים שנותרו במלאי, בהם מחיר הסחורה יהיה נמוך יותר, שווי המלאי יגדל וכך אפשר יהיה להיפטר מהמלאי המיותר/ העודף.

מכירת ציוד ישן וקניית חדש

כל עוד הציוד הישן תקול, בלוי ועשוי לגרום להפסדים עוד לפני סוף שנת המס, רצוי למכור אותו ולרכוש חדש כדי לקזז באופן יחסי את המס.

ארגון מחדש כעוסק עצמאי או חברה

גם הגדרת הארגון ברשויות תוכל להפחית מס. ככל שההכנסות גדלות, אפשר להפוך מעוסק פטור למורשה ואף לחברה בע”מ, כדי לקבל הטבות מס ולצמצם את החבות למס הכנסה ולביטוח הלאומי. טקטיקה נוספת היא לפתוח “חברת ארנק” שמגלמת הפחתה לגיטימית במס ואליה מזרימים תקבולים עסקיים תוך כדי ניהול חברה תקין וחוקי.

הפרשות לביטוחי חיים, קרנות השתלמות וקופות גמל

הפקדות אלה נהנות מהטבות מס שניתנות למפקידים ולבני זוגם ומגולמות כהפחתה בתשלום השנתי. ולכן מומלץ למצות את ההפקדות עד לתקרה כדי לקבל את ההפחתה המקסימלית. בקרנות השתלמות באופן מיוחד, אם יושקעו 7% מההכנסות השנתיות יתקבל הסכום כפטור מס חד פעמי.

ניצול הטבות מס

היכרות מוקדמת עם מצבים ופעולות שמזכים בהטבת מס, חוסכת עלויות גבוהות בפועל. לכן מומלץ לכל עסק וארגון להתנהל בשוטף מול יועץ מס או רואה חשבון שיסייע בזיהוי וניצול ההטבות. גורמים פרטיים יוכלו לקבל ייעוץ אישי לזיהוי וניצול ההטבות לפני מהלכים שנושאים בחבות מס גבוהה.

דוגמה לכך תהיה למשל העברת דירה במתנה שחוסכת במס השבח, או מתן תרומה למוסד ציבורי מוכר בסכום של 180 ₪ ומעלה, כדי להזדכות על 35% מגובה התרומה עד לגובה תקרת המס השנתית לתשלום.

תכנון מס לשכירים

שכירים זכאים למענקים והטבות מכוח התשלום השנתי ולכן יכולים להגיש בקשה להחזרי מס לשכירים, ניכויים או זיכויים בעשרות מקרים, כמו למשל יציאה לחל”ד, תשלומי מזונות, לימודי ילדים בחינוך המיוחד, הפקדות לקופת גמל, החלפת מקום עבודה ועוד.

תכנון מס: המפתח לתשלום מופחת

בעזרת רואה חשבון מקצועי (או יועץ מס) שמכיר לעומק את היבטי המיסוי וחוקיות המס המורכבת, ניתן להביט על התמונה המלאה לטווח הקצר והארוך ולבחון את השפעת הפעולות הצפויות על שנת המס הנוכחית ועל השנים הבאות. תכנון מס יעיל, מטיב וכמובן חוקי, יסייע לכם לנצל כראוי את הוראות החוק במטרה להפחית מגובה המס ולשלם בפועל הרבה פחות.

שאלות ותשובות

האם מגיע לכם החזרי מס?

מלאו שאלון קצר שיסייע לכם לגלות אם מגיעים לכם החזרים כספיים.

מאמרים נבחרים

פטור ממס שבח: מדריך מקיף

גלה תובנות חיוניות לגבי מיסוי נדל”ן בישראל, המותאם לתושבי חוץ. מדריך מקיף זה בוחן מיסוי חברות, רווחי הון, פטורים ותכנוני מס אסטרטגיים, כולל ההשפעות של הצעות מס חדשות על בעלי בתים זרים. חשוף את המורכבות של פטורים ממס שבח וייעל את השקעות הנדל”ן שלך בישראל.

מס על קניית דירה

מס על קניית בית

גלו את שיעורי המס וההקלות החיוניים לרכישת בית בישראל בעזרת המדריך המעמיק שלנו. למדו על שיעורי מס רכישה מיוחדים, הטבות לעולים חדשים וכלים מעשיים לחישוב מס מקרקעין. קבל תובנות מקצועיות למקסום השקעת הנדל”ן שלך בישראל.

למידע נוסף

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

נגישות